Smulpaj med vallmo & blandade bär
Detta är något av det bästa jag vet! Smulpaj. Helst med bär. Testade att ha i vallmofrön i smuldegen. SÅ himla gott! Kommer nog alltid ha i det i fortsättningen. Ni måste bara testa! Jag serverade med vanlig naturell kesella som jag blandade med vaniljsocker. Mycket godare än vaniljsås! Jag gillar iofs inte vaniljsås alls... men ändå. :}
Smulpaj med vallmo & blandade bär
Ca 6 portioner
125 gram smör
1 dl strösocker
2 dl dinkelmjöl
Knappt ½ dl blå vallmofrön
3 dl havregryn
Ca 800 gram blandade frysta bär
Knappt 1 dl strösocker
½ dl potatismjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Tärna smöret och knip ut det tillsammans med socker och mjöl. Blanda försiktigt ner vallmofrön och havregryn. Blanda frysta bär med socker och potatismjöl i en annan skål. Häll i en ugnsform och strö smuldegen över. Grädda ca 25 minuter, tills pajen är gyllenbrun.
Quorngryta
Quorngryta
1 portion
1 msk rapsolja
1 liten morot
en bit salladslök eller purjolök
1 liten pressad vitlök
en bit vitkål
1/4 paprika
100 gram quornbitar
1 dl vatten
1 dl krossade tomater
½ buljongtärning
salt & pepparbasilika
Hacka alla grönsaker och lök i fina bitar. Fräs i en kastrull tillsammans med oljan och quornbitar. Tillsätt vatten, krossade tomater och buljong. Låt det puttra tills grönsakerna får lagom konsistens. Smaka av med salt & peppar och garnera med basilika.
Laxpaket med mozzarella och färskpotatis
Älskar denna maträtten! SÅ himla god. Fisken kan man variera som man vill. Att ha fetaost istället för mozzarella är säkert minst lika gott.
4 portioner
färskpotatis till 4 portioner
4 tinade laxfiléer
1 mozzarellaost
2 stora tomater
en bit salladslök eller purjolök
olivolja
citron
salt & peppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka färskpotatisen. Lägg de fyra filéerna på vars ett bakplåtspapper. Skiva potatis, mozzarella, tomat och lök och lägg runt/på laxfiléerna. Ringla över lite olivolja och pressa citronsaft. Salta och peppra. Vik ihop till fyra paket och lägg i en ungsform. Ställ in i ugnen i ca 15-2O min. Kolla efter 15 min om laxen är genomstekt!
Dinkelbröd
Hittade receptet på detta goda brödet i en av mina favoritmatbloggar. Hon tar helt underbara bilder och hennes recept är enkla och snabba, precis som jag gillar det. :} Ni hittar hennes blogg här {länk}.
Brödet blev supergott och åts upp under en middag jag bjöd på. Tummen upp!
Dinkelbröd
1 bröd
25 g färskjäst
2½ dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk rapsolja
1½ tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
2½ dl fullkorns dinkelmjöl
2 dl dinkelmjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, salt och rågmjöl. Arbeta i dinkelmjöl lite i taget tills du fått en smidig, lite kladdig deg. Arbeta i ca 5 min. Låt jäsa i 30 min under en bakduk.
Knåda degen på en mjölad bänk och forma till en limpa och lägg i en brödform med bakplåtspapper i. Låt jästa 30 min under bakduk. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25-30 min.
Plockmat
Här har jag kokt morot, blomkål, rödbetor med fetaost, sockerärtor med flingsalt, hummus, soltorkade tomater, cocktailtomater, skinka, hembakat dinkelbröd med smör och ost.

